Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-16

Superfood a zöldségeskertből: fedezzük fel a karalábét!

Superfood a zöldségeskertből: fedezzük fel a karalábét!

Itt az október, lassan ideje elgondolkodnunk a vitaminraktáraink feltöltésén. Néha a legjobb megoldások csak karnyújtásnyira vannak tőlünk. A kertjeinkben megtermő karalábénak például számos jótékony hatása van szervezetünkre, ráadásul sokféleképpen fogyaszthatjuk.
 
Ha szuperélelmiszerekre gondolunk, a legtöbbünknek egzotikus, messziről ideszállított élelmiszerek neve ugrik be. Ritkán jutunk arra a következtetésre, hogy a hazai, szezonális alapanyagok jótékony hatásai vetekednek azzal, amelyeket a számunkra különlegesen hangzó zöldségek-gyümölcsök nyújtanak. Pedig elég csak kisétálnunk a konyhakertbe vagy felkeresünk a Nekedterem virtuális piacterét, hogy rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségekhez jussunk. Ilyen például az alulértékelt karalábé, amelynek pedig számos egészségügyi előnye van. 
 
Számos egészségügyi előnye van 
A karalábé gazdag tápanyagokban, különösen C-vitaminban, rostokban és káliumban. Emellett alacsony kalóriatartalmú, így népszerű választás az egészségtudatos táplálkozásban. Hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, különösen a koleszterinszint szabályozásához. Ennek oka, hogy magas rosttartalma segít csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben, így elősegíti az érrendszer egészségének fenntartását. A benne található antioxidánsok, mint például a C-vitamin és a fitonutriensek, szintén hozzájárulnak az érfalak védelméhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. A karalábéban található magas rosttartalom jótékonyan hat az emésztési folyamatok egészséges működésére, segítve ezzel az étel mozgását a bélrendszeren keresztül és a rendszeres székletürítést. A rostok nemcsak az emésztési folyamat simaságát biztosítják, hanem kiválók a belekben lévő hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartásában is, ami elengedhetetlen a bélflóra egészségéhez. A karalábé remekül illeszkedik a cukorbetegség kezelésében alkalmazott étrendbe, köszönhetően alacsony glikémiás indexének, ami segít a vércukorszint stabilizálásában. A karalábé magas káliumtartalma miatt tökéletes a magas vérnyomás kezelésében. A kálium segít ellensúlyozni a nátrium hatásait a szervezetben, ami hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez is.
 
Sokféleképpen fogyaszthatjuk
A karalábé rendkívül sokoldalú zöldség, így számos módon felhasználható a konyhában. Ehetjük nyersen: vékonyra szeletelve salátákba, snackként vagy hideg előételek részeként. Fogyaszthatjuk főzve, párolva, grillezve. Kitűnő hozzávalója a leveseknek és főzelékeknek, ahol az íze jól ötvöződik más zöldségekkel. Süthetjük is, szeletekre vagy kockákra vágva, tálalhatjuk egészséges és ízletes köretként. Pürésíthetjük, így kiváló alternatívája a burgonyapürének.
 
Karalábé krémleves
Hozzávalók: 1 fej karalábé, 1 vöröshagyma, olaj, 2 dl víz, 1 zöldségleveskocka, 1 krumpli, 3 ek. tejföl, 1 késhegynyi szerecsendió, só, bors, petrezselyem
 
Elkészítés: 
1. A karalábét és a hagymát felkockázzuk, majd egy kevés olajon megpároljuk. Ezután ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, és hozzáadjuk a leveskockát. Főzni kezdjük, majd 10 perc elteltével hozzáadjuk a felkockázott krumplit. 
2. Miután a zöldségek megfőttek, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd botmixerrel egyneművé mixeljük. 
3. Újra visszatesszük a tűzre, aztán belekeverjük a tejfölt és annyi vizet, hogy még sűrű maradjon az állaga. Forrásig hevítjük, végül beletesszük a szerecsendiót, a borsot és a friss, felaprított petrezselymet ízlés szerint.
Almás-céklás karalábésaláta
Hozzávalók: 1 fej karalábé, 1  cékla, 1  zöldalma, só, bors, 3 ek. almaecet, 2 ek. méz, 1 csokor friss kapor
 
Elkészítés: 
1. A zöldségeket és az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk 1 nagy csipet sóval, majd hagyjuk állni 10 percet. Ezután kinyomkodjuk. 
2. Az ecetet és a mézet összekeverjük egy kevés borssal, aztán összeforgatjuk a lereszelt dolgokkal. Friss kaporral tálaljuk.
 
Töltött karalábé
Hozzávalók: 3 fej karalábé plusz pár zsenge levél, 45 dkg darált hús, 10 dkg főtt rizs, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 kk. őrölt kömény, 1 csipet őrölt babérlevél, 1 kk. őrölt pirospaprika, 5 dl zöldségalaplé, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítés: 
1. Egy evőkanál zsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát az áttört fokhagymával. Keverőtálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a főtt rizst, a párolt hagymákat, az egész tojást, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérral, pirospaprikával. Jó alaposan összekeverjük.
2. Meghámozzuk a karalábékat, kivájjuk a belsejüket. Megtöltjük a zöldségeket a húsos töltelékkel. Egy lábasba rakjuk a kivájt, felaprított karalábérészeket, hozzáadunk pár zsenge levelet is. Ráöntjük az alaplevet, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Fedőt teszünk az edényre, és addig főzzük, míg meg nem puhul minden. 
3. Óvatosan kiemeljük a töltelékeket. A lisztet csomómentesre keverjük egy kevés hideg vízben, hozzáforgatjuk a tejfölt. A lábasban maradt mártást botmixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejfölös habarást, beleszórjuk az összevágott petrezselyem zöldjét és jól kiforraljuk. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. 
 

Ajánló
Ajánló
Gránátalma, a csodagyümölcs

Gránátalma, a csodagyümölcs

A mélybordó színű, magokban gazdag gyümölcs nemcsak külsőre különleges: fogyasztása jó néhány...

Fura ételek és egy véletlen recept

Fura ételek és egy véletlen recept

A hétköznapi, néha már unalmas ételek mellett érdemes néha beiktatni egy-egy olyan érdekességet,...

Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás....