2017-11-09
Csokis csodák – nem csak Gombóc Artúrnak
Az ősz és a tél remek alkalmat nyújt egy kis csokoládés kényeztetésre. Készítse el receptjeinket, amelyek cukorban szegények, ugyanakkor nagyon csokisak, és egészségesek is.
Ha ön is olyan nagy rajongója a csokoládénak, mint Gombóc Artúr, akkor van egy jó hírünk. Ugyanis a csokoládé nem csak finom, de jót tesz a memóriának, oxigénnel látja el a sejteket, fokozza az anyagcserét.
Csokis diós rágcsa
Hozzávalók:
180 gramm mogyoró és diókeverék brazil dióból, pisztációból, mandulából és mogyoróból, 85 gramm kókuszreszelék, 200 gramm 70%-os kakaótartalmú csokoládé olvasztva, 3 ek. agavészirup vagy méz, 75 gramm szárított erdei gyümölcskeverék (málna, goji, áfonya)
180 gramm mogyoró és diókeverék brazil dióból, pisztációból, mandulából és mogyoróból, 85 gramm kókuszreszelék, 200 gramm 70%-os kakaótartalmú csokoládé olvasztva, 3 ek. agavészirup vagy méz, 75 gramm szárított erdei gyümölcskeverék (málna, goji, áfonya)
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy tepsit takarjon le sütőpapírral, és szórja rá a mogyorókeveréket és a kókuszreszeléket. Pirítsa meg a keveréket 5 perc alatt a sütőben, amíg a kókuszreszelék picit meg nem barnul. Vigyázat, nagyon jó az illata! Törje apró darabokra a csokoládét, majd gőz felett olvassza meg, és keverje bele az agavészirupot vagy a mézet. A megpirított és már kihűlt mogyoró-kókuszkeveréket, valamint a szárított gyümölcsöket keverje bele az olvasztott csokiba, majd oszlassa el a masszát vékonyan – nem csokitáblát, hanem jól törhető, inkább a mogyoró dominálta rágcsát szeretnénk kapni a masszából – egy sütőpapírral kibélelt kisebb sütőformában. Tegye a formát egy órára a hűtőbe, míg a csokoládé törhetővé nem hűlt. A csokis rágcsa 2 hétig is fogyasztható – lenne, ha nem faljuk fel rögtön az egészet.
Melegítse elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy tepsit takarjon le sütőpapírral, és szórja rá a mogyorókeveréket és a kókuszreszeléket. Pirítsa meg a keveréket 5 perc alatt a sütőben, amíg a kókuszreszelék picit meg nem barnul. Vigyázat, nagyon jó az illata! Törje apró darabokra a csokoládét, majd gőz felett olvassza meg, és keverje bele az agavészirupot vagy a mézet. A megpirított és már kihűlt mogyoró-kókuszkeveréket, valamint a szárított gyümölcsöket keverje bele az olvasztott csokiba, majd oszlassa el a masszát vékonyan – nem csokitáblát, hanem jól törhető, inkább a mogyoró dominálta rágcsát szeretnénk kapni a masszából – egy sütőpapírral kibélelt kisebb sütőformában. Tegye a formát egy órára a hűtőbe, míg a csokoládé törhetővé nem hűlt. A csokis rágcsa 2 hétig is fogyasztható – lenne, ha nem faljuk fel rögtön az egészet.
Glutén- és cukormentes csokis pite
Hozzávalók a tésztához:
350 gramm brazil dió vagy mogyoró, 55 gramm kókuszolaj olvasztva, 3 ek. pürésített datolya, egy csipet Himalája-só
350 gramm brazil dió vagy mogyoró, 55 gramm kókuszolaj olvasztva, 3 ek. pürésített datolya, egy csipet Himalája-só
Hozzávalók a töltelékhez:
700 ml kókusztej, 2 tk. zselatinpor, 4 tojás sárgája, 60 ml juharszirup, 1 tk. vanília kivonat, 200 gramm 80%-os csokoládé vagy étcsokoládé sütéshez, 2 ek. kakaópor, 40 gramm csokireszelék, csipetnyi Himalája-só
Elkészítés:
A tésztához melegítse elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Egy konyhagépben vagy aprítóban aprítsa össze a tészta hozzávalóit, majd egy kiolajozott pite sütőformában oszlassa el vékonyan a masszát. Süsse a tésztát 12 percig, majd mialatt a tölteléket készíti, hagyja kihűlni azt. A töltelékhez keverje össze a tojássárgát, a juharszirupot és a vanília kivonatot. Majd a kókusztejet lassú tűzön melegítse fel, és adja hozzá a zselatinport. Adjon egy csészényit a felmelegített zselatinos tejből a tojásos masszához, és keverje össze. Ezután adja szépen lassan ezt a tojásos masszát a még tűzön lévő maradék zselatinos kókusztejhez. Törje bele a csokoládét, végül tegye hozzá a kakaót és a sót is. Folyamatos keverés mellett melegítse és keverje simára a tölteléket kb. 2-3 perc alatt. Öntse a csokis krémet a már kihűlt pite-tésztába. Tegye a kész süteményt éjszakára vagy legalább 8-10 órára a hűtőbe. Friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalja a szeleteket.
A tésztához melegítse elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Egy konyhagépben vagy aprítóban aprítsa össze a tészta hozzávalóit, majd egy kiolajozott pite sütőformában oszlassa el vékonyan a masszát. Süsse a tésztát 12 percig, majd mialatt a tölteléket készíti, hagyja kihűlni azt. A töltelékhez keverje össze a tojássárgát, a juharszirupot és a vanília kivonatot. Majd a kókusztejet lassú tűzön melegítse fel, és adja hozzá a zselatinport. Adjon egy csészényit a felmelegített zselatinos tejből a tojásos masszához, és keverje össze. Ezután adja szépen lassan ezt a tojásos masszát a még tűzön lévő maradék zselatinos kókusztejhez. Törje bele a csokoládét, végül tegye hozzá a kakaót és a sót is. Folyamatos keverés mellett melegítse és keverje simára a tölteléket kb. 2-3 perc alatt. Öntse a csokis krémet a már kihűlt pite-tésztába. Tegye a kész süteményt éjszakára vagy legalább 8-10 órára a hűtőbe. Friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal tálalja a szeleteket.
Esti levendulás forró csoki
Hozzávalók:
200 ml tej vagy mandulatej, 1 ek. szárított, ehető levendula, 2 ek. cukormentes kakaópor, 2 ek. juharszirup, 1 tk.vanília kivonat, 1 kávéskanál lenolaj, csipet só
200 ml tej vagy mandulatej, 1 ek. szárított, ehető levendula, 2 ek. cukormentes kakaópor, 2 ek. juharszirup, 1 tk.vanília kivonat, 1 kávéskanál lenolaj, csipet só
Elkészítés:
Adja a forrásban lévő tejhez a levendulát, majd hagyja lassú tűzön melegedni 10 percig, amíg a levendula meg nem ízesíti a tejet. Egy teaszűrő papíron vagy szűrőn keresztül öntse a még meleg tejet egy másik kisebb lábosba. Adja a leszűrt tejhez a kakaóport, a vaníliát és a juharszirupot, majd főzze a kakaót további 1-2 percig. Vegye le a tűzről az italt, keverje bele az olajat és a csipet sót. Az egészséges és nyugtató finomság azonnal fogyasztható.
Adja a forrásban lévő tejhez a levendulát, majd hagyja lassú tűzön melegedni 10 percig, amíg a levendula meg nem ízesíti a tejet. Egy teaszűrő papíron vagy szűrőn keresztül öntse a még meleg tejet egy másik kisebb lábosba. Adja a leszűrt tejhez a kakaóport, a vaníliát és a juharszirupot, majd főzze a kakaót további 1-2 percig. Vegye le a tűzről az italt, keverje bele az olajat és a csipet sót. Az egészséges és nyugtató finomság azonnal fogyasztható.
Csokis muffin bögrében
Hozzávalók:
1 ek. kókuszliszt, 1 ek. kókuszreszelék, 1 ek. kakaópor, 1 tk. őrőlt fahéj, 1 tk. méz, 50 ml tejszín (növényi alapú vagy kókusztejszín is lehet)
1 ek. kókuszliszt, 1 ek. kókuszreszelék, 1 ek. kakaópor, 1 tk. őrőlt fahéj, 1 tk. méz, 50 ml tejszín (növényi alapú vagy kókusztejszín is lehet)
Elkészítés:
Keverje simára a hozzávalókat egy nagyobb mikrózható bögrében. Mikrózza a tésztát 1 percig, majd még melegen fogyassza el a sütit. Ha nem akar mikrohullámú sütőt használni, akkor 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 percig süsse a bögrés sütit.
Keverje simára a hozzávalókat egy nagyobb mikrózható bögrében. Mikrózza a tésztát 1 percig, majd még melegen fogyassza el a sütit. Ha nem akar mikrohullámú sütőt használni, akkor 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 percig süsse a bögrés sütit.