2018-03-12
Ismerje fel éhségtípusát!
Szeretné természetesen kordában tartani étvágyát, hogy megszabadulhasson a téli hónapok alatt felszedett pár kilótól? Fedezze fel, melyik éhségtípusba tartozik, és tudja meg, szervezetének mire van igazán szüksége a nassolás helyett. Így a megfelelő egészséges ételekkel rögtön csillapíthatja étvágyát.
Úgy tűnik, hogy az 1970-es évekig azért ettünk, hogy éljünk, és nem pedig fordítva. Azóta azonban valami megváltozott: az egészséges táplálkozásért való küzdelem egy biokémiai folyamat lett, és a csatatér ma már az agyban található, köszönhetően a cukrozott és ízfokozókkal felturbózott készételeknek. Legtöbbünk agya már elfelejtette a velünk született természetes étvágyszabályozó folyamatokat. Fagylalt, csipsz, perecek, üdítők, csokik, cukorkák és kekszek... lépten nyomon bombáznak minket a biokémiai függőséget okozó ételek.
Az étel jutalom lett
Az evés éhséget csillapító funkcióját a fejlett országokban felváltotta az örömöt, jutalmat jelentő evés. A legtöbb, étkezéssel foglalkozó kutató manapság már arra figyelmeztet minket, hogy a cukrozott, egyszerű szénhidrátokban gazdag ételek az agynak pont ugyanazon területeit befolyásolják, mint az alkohol vagy egyes drogok. Az étvágyat tehát komoly kémiai folyamatok irányítják, és ugyanúgy, mint egy függőségi folyamatban, a boldogság utáni vágyunk beindíthatja az éhségérzetet.
Váltson egészséges ételekre!
Julia Ross, amerikai táplálkozási tanácsadó és író a kutatásaira alapozva kitalált egy módszert, amellyel rájöhetünk, hogyan kontrolláljuk étvágyunkat, és váltsuk a cukros jutalomfalatokat egészséges és tápláló étekre. Közel 50 évnyi kutatási adat eredményezte módszerét, amely öt éhség-típust azonosít be, és ez alapján ad megoldást a „kívánósságra”.
1. Depresszív evő:
Általában délután tör rájuk az éhség, és leginkább szénhidrátban gazdag ételeket kívánnak meg és fogyasztanak, olykor mértéktartás nélkül. Az éjszakai evés is jellemző erre a típusra, télen pedig jóval többet esznek, mint nyáron. Ők szenvednek a legjobban az éhségtől, mert ahhoz szorongás, álmatlanság és ingerlékenység is társul.
Az egyszerű szénhidrátok helyett ennek a típusnak szerotonin blokkoló, nyugtató hatású ételeket javasolt ennie: ilyen például a dió, az avokádó, a gomba és az alma.
Általában délután tör rájuk az éhség, és leginkább szénhidrátban gazdag ételeket kívánnak meg és fogyasztanak, olykor mértéktartás nélkül. Az éjszakai evés is jellemző erre a típusra, télen pedig jóval többet esznek, mint nyáron. Ők szenvednek a legjobban az éhségtől, mert ahhoz szorongás, álmatlanság és ingerlékenység is társul.
Az egyszerű szénhidrátok helyett ennek a típusnak szerotonin blokkoló, nyugtató hatású ételeket javasolt ennie: ilyen például a dió, az avokádó, a gomba és az alma.
2. Roham-evő:
Rájuk rohamszerűen tör az éhség, akár délelőtt vagy délután is. Ez jellemzően vércukorszintjük ingadozása miatt van. Akár komoly fizikai tüneteket, szédülést, remegést és a koncentráció csökkenését is okozhatja náluk az éhség.
Nekik érdemes a teljes étrendjüket átalakítani, méghozzá fehérjedús és rostokban gazdag ételekre. Így előre elkészíthetik ezeket az alacsony glikémiás indexű, vércukorszint-szabályozó ételeket, és a kakaóscsiga vagy a vészhelyzetre előkészített szőlőcukor helyett ehetnek egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret főtt tojással és pár szelet avokádóval, esetleg egy kanál görög joghurttal.
3. Komfort-evő:
Csokoládé, fagylalt, csipsz, bor és sajt. Az emocionális evők negatív érzéseiket csillapítják az evéssel, és általában valami jó cukrosat vagy különlegeset választanak nasiként, azzal is jutalmazva, nyugtatva magukat. Az evés célja, hogy az endorfin örömöt és nyugalmat okozó hormon termelése fokozódjon szervezetükben. Náluk nem a vércukorszint hullámvasutazik, hanem az endorfin hormon szintje. Így az endorfin hormont stabilizáló aminosavakat tartalmazó ételekkel és nem utolsósorban aktív életmóddal tudják kordában tartani étvágyukat.
A rendszeres mozgás gyorsan rendezi a komfort-evők étvágyát, és nemcsak kevesebbet esznek általa, de a gyakran rájuk törő magányosság és szomorúság érzete is elmúlik így. Kitűnő étel számukra a lazac, a spenót, a paradicsom, a chili, a legalább 70% kakaót tartalmazó csokoládé és a zöld tea.
4. Stressz-evők:
A stressz-evőkre akkor tör rá az éhség, amikor az agyban a stressz hatására csökken a természetes nyugtató hatással bíró GABA aminosav szintje. Ilyenkor a mentális feszültség mellett izomgörcsök is rájuk törhetnek. Nem tudnak ellazulni, folyamatosan jár az agyuk, és a stressz hatására még enni sem bírnak rendesen... azaz nem esznek napi háromszor nagyobb adagot, inkább többször rágcsálnak valami sósat leginkább. Például pattogatott kukoricát, mogyorót, csipszet, perecet.
Számukra fontos a stressz-menedzsment. Légzéstechnika, jóga és meditáció, emellett pedig a kefir, az erdei gyümölcsök, a citrusfélék, a körte, az alma, a kakaó, a kamilla és az édeskömény tea mind segíthet a stressz-evőkön, ha rájuk tör az éhség. Fontos az is, hogy figyeljenek a kevesebbszer többet evésre, mert hajlamosak folyamatosan nassolni.
A stressz-evőkre akkor tör rá az éhség, amikor az agyban a stressz hatására csökken a természetes nyugtató hatással bíró GABA aminosav szintje. Ilyenkor a mentális feszültség mellett izomgörcsök is rájuk törhetnek. Nem tudnak ellazulni, folyamatosan jár az agyuk, és a stressz hatására még enni sem bírnak rendesen... azaz nem esznek napi háromszor nagyobb adagot, inkább többször rágcsálnak valami sósat leginkább. Például pattogatott kukoricát, mogyorót, csipszet, perecet.
Számukra fontos a stressz-menedzsment. Légzéstechnika, jóga és meditáció, emellett pedig a kefir, az erdei gyümölcsök, a citrusfélék, a körte, az alma, a kakaó, a kamilla és az édeskömény tea mind segíthet a stressz-evőkön, ha rájuk tör az éhség. Fontos az is, hogy figyeljenek a kevesebbszer többet evésre, mert hajlamosak folyamatosan nassolni.
5. Fáradtság-evők:
A fáradtság-evőket gyakran látni szirupos tejeskávéval (latte), üdítővel, energiaitallal vagy jeges teával, estefelé borral vagy koktéllal a kezükben. Nasiként a csokidrazsékat is szeretik, amelyek igazi cukorbombák. Az agynak ilyenkor valójában dopaminra van szüksége, amely természetes stimulálószer. Ennek a hullámzó szintje, vagy épp hiánya okozza a krónikus fáradtság és demotiváltság érzését.
Olyan aminosavakat érdemes ilyenkor tehát fogyasztaniuk, amelyek támogatják ennek az anyagnak a termelődését. A bab, a csirke, a ricotta sajt, a mustár, a banán, a szója, az olívaolaj, a mandula, az oregánó és a zab segíthetnek természetesen helyreállítani a dopaminszintet.