2018-04-24
Tegye étrendjét ökotudatossá!
Ha tudatosan választjuk meg, hogy mi és hogyan kerül az asztalunkra, az nem csupán nekünk, de a bolygónknak is jót tesz. Íme, néhány tipp, hogyan tehetjük étrendünket is környezetbaráttá.
Műanyagok helyett
A környezettudatos étkezés első lépése, hogy megpróbáljuk az étkezéssel és az ételek beszerzésével járó hulladék termelését lecsökkenteni. Lehet, hogy ez némi tervezéssel jár, és egy heti bevásárlólista készítésével, de a tudatosan összeállított étrend megóvja egészségünket, sőt akár egy diétát is támogathat. Így megelőzhető az impulzív vásárlás és a napközbeni ötletszerű evés.
Váltson organikusra!
A bio, az organikus és az öko élelmiszerek alapvető összetevői egy környezetbarát konyhának. De mit is jelentenek ezek a címkék? Honnan tudhatjuk, hogy valóban bio-e a bio? Mi a különbség a bio és az öko között?
Az EU-s és a magyarországi törvények alapján a biogazdálkodások nem használnak műtrágyát vagy egyéb mérgező vegyszert, a permetezőszerek pedig kizárólag szerves eredetűek lehetnek. Egy biogazdálkodásban az állatok nem tarthatók ketrecben vagy megkötve, fajtájuknak megfelelő életteret kell nekik biztosítani. A feldolgozott bioélelmiszereket ízfokozó- és adalékanyag -mentesen kell előállítani. A termékeken védjegy jelzi, hogy megfelelően kontrollált környezetből származnak.
Épp úgy, mint az öko termékeknél, amelyeknél már az újrahasznosítható csomagolás is elegendő ahhoz, hogy a termék öko-kategóriát kapjon, hiszen az öko célja a környezettudatosság, míg a bio az egészségesebb étkezés védjegyeként is szolgál. Számos biopiac csinálhat kedvet az egészséges táplálkozáshoz. Ilyen például kerületünkben a Csörsz utcai Biokultúra Ökopiac: http://www.biokultura.org/hu/biokultura-okopiac
Ha termelőktől vásárol, szezonálisan is étkezik!
Sokan emlékszünk arra, micsoda örömet jelentettek az évszakok váltakozásával a tányérunkra kerülő különböző zöldségek és gyümölcsök. Örömmel vártuk a tavaszi eperszezont, majd jött a nyári kajszi- és őszibarack, aztán mire a dinnyemámorból feleszméltünk, már vártak ránk a pirosló almák, és a megérett szőlő. Az interneten számos információ elérhető már arról, mikor milyen zöldségeknek és gyümölcsöknek van itt a szezonja. (https://cleaneating.hu/taplalkozas/zoldsegek-gyumolcsok-szezonja/ )
Azért, hogy motiváljuk magunkat, készíthetünk egy saját idénynaptárat is egész évre, amelyet a konyhába kitűzve szem előtt tarthatunk. Ezek után már pontosan tudjuk, mit keressünk az olyan termelői piacokon, mint például a Hegyvidéki termelői piac: https://12.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/piac
Egyen nyersen!
A nyers zöldségek és gyümölcsök gazdagabbak mind nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban, mind rostokban. Nem csak a főzésre és sütésre használt energiát takarítjuk meg ezzel, hanem laktató és egészséges ételeket is ehetünk. Vacsorára egy friss saláta, a délutáni snack helyett pedig pár szál zöldség, pl. répa is megteszi. Nemcsak a környezet, de alakunk is hálás lesz ezért a lépésért.
Termelje meg saját éléskamráját!
Hobbitermelőként két legyet üthet egy csapásra: közösségi élete is javulhat, miközben a saját egészségéért és bolygónk védelméért is tesz. Akár hétvégi programnak is kitűnő lehet egy közösségi kert. Egyből jobban értékeljük azt, ami a tányérunkra kerül! Hasonlóan jó kikapcsolódást ígér egy kis hétvégi közös eperszedés a barátokkal.
Ha túl nagy lépésnek tűnik nekünk egy közösségi burgonyaültető nap, akkor kezdhetjük saját balkon-gazdálkodással is. Gondolta volna, hogy a fűszernövények, a paradicsom, a chili, a padlizsán, sőt még a madársaláta és a snidling is jól megél cserépben a balkonon?
Mi legyen a hússal?
Gyakorlatilag a húsra is igaz az, ami a zöldségekre. Ha kistermelőktől, helyi gazdáktól szerzünk be, az nekünk is jobb, és ezzel támogatjuk a szabad állattartást is. Igaz, hogy drágább lehet, mint a bolti hús vagy tojás, ugyanakkor a szervezetnek nincs szüksége minden nap húsra. Igyekezzünk antibiotikummentes húst és tojást beszerezni. Ehhez is leginkább piacokon juthatunk hozzá, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor nézzünk szét a Nekedterem választékában.
Tegye próbára magát!
A környezettudatos főzés épp úgy, mint a környezettudatos bevásárlás tervezést igényel. Egy jó trükk, ha dupla adagot főzünk abból, amit terveztünk. Akkor a héten már kétszer ehetjük ugyanazt, ezzel energiát és időt takarítva meg. Főzzünk hetente egyszer csak helyi és idény összetevőkből álló ételt. Kísérletezzünk, próbáljunk ki új recepteket, vagy legalább a fenti tippekkel tegyük környezetbarátabbá a hagyományosakat!