2018-05-07
A tavasz sztárja: a friss kucsmagomba
Ha igazán ritka tavaszi csemegére vágyna, érdemes megkóstolnia a Nekedterem friss kucsmagombáját. Összegyűjtöttünk néhány receptet is, hogy még inkább meghozzuk a kedvét ehhez a szezonális gasztro különlegességhez.
Ahogy azt már megszokhattuk, a Nekedterem friss, szezonális és helyi kis- és őstermelők finomságait árulja. Három dologra figyelnek minden termék, így a zöldségek és a gyümölcsök esetében is: a frissességre, arra, hogy helyben teremjen és legyen szezonális. Most tavasszal érdemes ezért a friss kucsmagombával kényeztetni ízlelőbimbóinkat!
Mit kell tudni a kucsmagombákról?
A kucsmagombák márciustól májusig termő, fűszeres ízű, kiadós erdei gombafajok. Erőteljes karakterük miatt tésztaételekre, galuskához kínált, akár tejszínes öntetek gombái, jól illik hozzájuk a bab és a velük egy időben termő friss medvehagyma, a koriander és a petrezselyem. A nagyobb példányok libamájhabbal, érett sajtokkal - különösen kék sajtokkal - töltve grillezhetők, süthetők. Szárítva kiváló ízű, aromás fűszer. Egészben vagy kettéhasítva is szokták szárítani. A szárítmány fehér része kissé rózsás vagy barnás lesz. A kucsmagombák 20 perces hőkezelés után fogyaszthatók.
Kucsmagombás krémleves
Hozzávalók: 8 dkg kucsmagomba, 2 ek libazsír, 1 db nagy burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 2 ek ajvár, 1 ek paprikakrém, 10 g kölesliszt, 1 csokor petrezselyem, só, feketebors
Elkészítés: Megpucoljuk a burgonyát, a répát, a hagymát, és feldaraboljuk. A zsíron megdinszteljük a répát és a hagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a krumplit, az ajvárt és a paprikakrémet. Amikor megfőttek, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és botmixerrel krémesítjük. A krémlevesbe beleszórjuk az összevágott kucsmagombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a köleslisztet. Még 5 percig főzzük, és elkészült.
Rakott kucsmagomba
Hozzávalók: 50 dkg kucsmagomba, 20 dkg sajt, 5 szelet bacon, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek vaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: Serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Az alaposan megmosott gombákból kiválogatunk néhány nagyobb fejűt, tönkjüket eltávolítjuk. A csupasz fejeket félretesszük. A eltávolított tönköket és a maradék kisebb fejű gombákat felkarikázzuk 1-1,5 centiméteres darabokra. A felkarikázott gombákat hozzáadjuk a hagymához a serpenyőben. Mikor a gombalé fele elfőtt, ízlés szerint beízesítjük: sóval, borssal, petrezselyemmel, majd a szaftos gombát hőálló edénybe önjük.
A tetejére fektetjük a baconszeleteket, majd erre helyezzük a korábban félretett nagyobb gombafejeket. 180 fokon 25 percig sütjük, majd sajtot reszelünk rá, és további 5 percig sütjük, majd még 5 percig grillezzük (picit megsüljön a sajt). Párolt rizzsel tálaljuk.
Kucsmagombás-medvehagymás pite
Hozzávalók: 30 dkg kucsmagomba, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomag leveles tészta, 2 dkg vaj, 2 ek olívaolaj, 2 db salottahagyma, 4 db tojás, 2 dl habtejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor medvehagyma, só, bors
Elkészítés: A leveles tésztát letekerjük, és kibélelünk vele egy piteformát. Sütőpapírt helyezünk rá, megtöltjük rizzsel vagy száraz borsóval (ezt főzésre már ne használjuk). 10-12 percig vakon elősütjük a tésztát 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben, így biztosítva, hogy az alja ne púposodjon fel és ne legyen „szalonnás”.
Közben elkészítjük a kucsmagombás tölteléket: a vaj-olívaolaj keverékén megdinszteljük az aprított hagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott kucsma- és csiperkegombát, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen, majd megpuhuljon. Ha elfőtt a leve, hagyjuk hűlni, közben felverjük a tojásokat, belekeverjük a tejszínt meg az aprított medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a dinsztelt gombával. Belekanalazzuk a tölteléket a piteformában várakozó, elősütött tésztára, betoljuk a 220 fokos sütőbe, és 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha megsült, levágjuk a tészta lelógó széleit, és szeletelve, langyosan tálaljuk.
Tejszínes kucsmagomba szósz
Hozzávalók: 250 g kucsmagomba (szár nélkül), 20 g vaj, 1 db kis fej hagyma, fél citrom leve, 100 ml habtejszín, fél csokor petrezselyem, só és bors ízlés szerint
Elkészítés: A gombafejeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd szárazra törölgetjük. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat kettőbe-háromba vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A vajat egy lapos serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a citrom levét. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd beleöntjük a tejszínt. Addig főzzük, míg a szósz kissé besűrűsödik. Az apróra vágott petrezselymet a legvégén szórjuk rá, összeforgatjuk a tejszínes gombával és kész is van. Bármilyen főtt tésztával tálalhatjuk!