Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-10-10

Minőségi művészképzés: bemutatjuk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet

Minőségi művészképzés: bemutatjuk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet

Kerületünkben működik a hazai művészeti képzés egyik igazi fellegvára. A gyakran csak MOME becenéven emlegetett intézmény oktatási színvonalát olyan nagy végzősök neve jelzi, mint Jankovics Marcell, Rubik Ernő, Pogány Frigyes vagy Fáy Aladár. Ismerkedjünk meg az egyetemmel, és alapítójának páratlan életútjával.

A kerületünkben működő egyetem hosszú múltra tekinthet vissza. 1880-ban még az Andrássy úton működött az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda ma már kicsit furcsának tűnő nevű Műfaragászati Tanműhelye. A létesítmény hatalmas fejlődésen ment keresztül. A Moholy-Nagyon tanuló diákok napjainkban már nem csupán a műfaragászat kulisszatitkait sajátíthatják el, hanem teljes körű egyetemi szintű képzésben részesülhetnek. Az ide jelentkezőkről tudni lehet, hogy az átlagosnál tehetségesebbek a képző- vagy az iparművészetek területén. A MOME oktatói gondosan odafigyelnek a hozzájuk bekerülő ifjú tehetségekre, és megpróbálnak tudatos, alkotó személyiségeket faragni belőlük.

A nagy példakép

Az egyetem névadója, Moholy-Nagy László maga is ilyen ember volt. Rövid, de mozgalmas életútja során Bácsborsódról eljutott Amerikába. 1946-ban, 51 éves korában Chicagóban hunyt el. Nevét és emlékét a hegyvidéki egyetem őrzi. 1905-ben a szegedi Állami Főgimnázium tanárai még nem sejthették, hogy tanítványuk egykor az egyik legkiemelkedőbb hazai ipari formatervező, konstruktivista festő, a kísérleti filmkészítés igazi úttörője és nagyszerű fényképész lesz.

A gimnáziumban egyik tanára Babits Mihály volt. Talán az ő hatásának tudható be, hogy az ifjú László először a költészettel próbálkozott. Első versei 1913-ban a Szegedi Naplóban jelentek meg. A család eredetileg a Weisz nevet viselte, ám 1910-től kezdve a gyerekeket a nagybátyjuk, Nagy Gusztáv nevelte. Hálája jeléül minden testvér felvette pártfogójuk nevét. A családban sok tehetséges ember akadt, az egyik unokatestvérük nem volt más, mint Solti György a majdani karmester, zongoraművész és zeneigazgató, vagy ahogy külföldön ismerik, Sir George Solti.

Moholy-Nagy László életében a világháború kitörése jelentett döntő fordulatot. Bár korábban jogot tanult, 1916-ban már a keleti fronton szolgált tüzérségi megfigyelőként. Lehetséges, hogy ha nem robban ki a világégés, akkor Magyarország nyer egy jogászt, viszont elveszít egy kiváló művészt. László kénytelen volt félbeszakítani jogi tanulmányait, a fronton viszont rengeteget rajzolt. Elemi erejű rajzokban örökítette meg a háborúba vezényelt katonák mindennapjait. 1917-ben megsebesült, a rajzolást azonban ekkor sem hagyta abba.

Nehéz évtizedek

A háborút követően megpróbálta folytatni jogi tanulmányait, de hamar belátta, hogy az ügyvédkedés nem neki való. Sokkal jobban érezte magát a művészek között. A zűrzavaros, nehéz hónapok alatt szervezték meg a Hadviselt Művészek című kiállítást. Itt állhatott ki műveivel először a szélesebb közönség elé. 1919-ben lelkesen üdvözölte a forradalmi változásokat, de aktívan nem kapcsolódott be a politikai eseményekbe. Számos művésszel együtt nyugatra menekült.
 
Ekkor már a Moholy-Nagy nevet viselve Berlinben telepedett meg. A német fővárosban vette feleségül Lucia Schultzot. Ez a tehetséges asszony ismertette meg a fényképezés kulisszatitkaival. Számos kiállításon vett részt, és a legnagyobb hazai, valamint külföldi művészekkel dolgozott együtt. Bekerült Paul Klee és Vaszilij Kandinszkij mellé. Pályafutása egyik fénypontját jelentette, hogy a világhírű Walter Gropius felkérésére a weimari Bauhausban taníthatott.

1929-ben elkészítette élete első komoly filmjét. A nácizmus előretörése miatt azonban hamarosan kénytelen volt újra útra kelni. 1934-ben Amsterdamban ismerte meg a színes fényképek készítésének módszereit. A család vándorútja Londonban folytatódott, ahol Moholy-Nagy László megismerhette az iparművészet szinte valamennyi részterületét.

Amerikai beteljesülés

Európára már ráborult a következő világégés árnyéka, amikor átkelt az óceánon, hogy Amerikában kezdjen új életet. Megbízták az új Bauhaus-iskola irányításával. Közben Németországban a neve és a művei is feketelistára kerültek. Az „elfajzott művészet” képviselőjének nyilvánították, és alkotásait kidobták a képtárakból, múzeumokból.
Amerika viszont - akárcsak számos más magyar emigráns, például Bartók Béla számára – neki is biztos menedéket jelentett. 1944-ben már az Institute of Design főiskola élén állt. Még megélhette a náci Németország bukását, de haza már nem térhetett, leukémiás lett. 1946-ig küzdött súlyos betegségével. A gyászbeszédét Walter Gropius mondta el.

A magyar egyetem

A Chicagóban elhunyt nagyszerű művész nevét 2005 óta viseli a kerületünkben működő oktatási intézmény, ahol az elméleti tudás átadása mellett komoly gyakorlati képzés is folyik. Kerülnek ki innen rajz-és környezetkultúra szakos tanárok, de művészeti és tervezési szakmenedzserek is. A doktori iskola lehetővé teszi a posztgraduális képzést. Az ezredfordulót követően a tananyag a téralkotásra, a tárgyalkotásra és a képalkotásra teszi a hangsúlyt. 

Napjainkban az iskola meghatározó szerepet tölt be hazánk kulturális életében és a vizuális alkotóművészek szakképzésében. A diákok olyan kiemelkedő művészektől tanulhattak, mint Fülöp József filmrendező, Kopek Gábor médiaművész, Droppa Judit textilművész, Janáky István Ybl-díjas építész, Rofusz Ferenc Oscar-díjas animációsfilm-rendező, Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező vagy korábban Pogány Frigyes építész, Fáy Aladár festőművész. Nemzetközileg is elismert színvonalú oktatás folyik az Építészeti, a Design, a Média és az Elméleti Intézetben.

A MOME 2006-tól díjjal ismeri el azok tevékenységét, akik kimagasló módon hozzájárultak az egyetem céljainak elismeréséhez. A díjat többek között Rubik Ernő és az egyetem névadójának leánya Moholy-Nagy Hattula is megkapta.

Művészet és minőség

Na, de mik azok a célok, melyek valóra váltásához hozzájárultak e kimagasló személyiségek? A MOME az alkotás képességével felruházott, felelős szakembereket akar nevelni. Célja, hogy az innen kikerülő végzősök nyitott gondolkodású és a legmagasabb szakmai minőséghez ragaszkodó művészek legyenek. Olyan emberek, akik képesek érzékenyen reagálni környezetünk, valamint a minket körülvevő társadalom és kultúra változásaira.
 
A létesítményben pezsgő egyetemi élet zajlik. A hallgatók rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi versenyeken, kiállításokon és pályázatokon. Látványos prezentációikkal, innovatív ötleteikkel a magyar kulturális élet számos területén találkozhatunk.
 
Ha szeretne többet is megtudni a MOME mindennapi életéről, az egyetemen folyó oktatásról, akkor érdemes szétnéznie ezen a honlapon: www.mome.hu

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...