Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-18

Veszélyes és kellemetlen – Miért fontos a parlagfű irtása?

Veszélyes és kellemetlen – Miért fontos a parlagfű irtása?

Napjainkban igazi népbetegségnek számít az allergia. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nem élvezhetik a nyarat, mert amikor virágzik a parlagfű, rendkívül kellemetlen tünetek lépnek fel, és legszívesebben az utcára se tennék ki a lábukat. E gyomnövény elleni védekezés szigorú és kiemelt törvénykezési szabályozás alatt áll. 
 
Nem véletlen, hogy a törvényhozók és a környezetvédelmi-mezőgazdasági szakemberek szigorú fellépést várnak el a parlagfűvel szemben. Ez a növény ugyanis nemcsak a mezőgazdaságban okoz komoly károkat, de ma már nagyon sokan szenvednek miatta. A hivatalosan ürömlevelű parlagfűnek, a köznyelvben viszont sokszor vadkendernek nevezett növény gyorsan elterjed, ha nem irtjuk, és már júniusban elkezdi kiengedni magából a pollenjét.
 
Drága és káros
A parlagfű-allergia kellemetlen tüneteinek enyhítése hatalmas költségekkel jár. A magyarok évről évre negyvenmilliárd forintot kénytelenek erre elkölteni. Az érzékenyek orrfolyásra, szemviszketésre, könnyezésre és tüsszögésre panaszkodnak, ráadásul a kellemetlen tünetek gyorsan rosszabbá válhatnak. Előfordul, hogy valakinél kötőhártya-gyulladás, bőrpír vagy ekcéma alakul ki. Mindezek fontos figyelmeztető jelek. Vegyük nagyon komolyan ezeket, beszéljünk orvossal, mert ha elhanyagoljuk az allergiás problémákat, az súlyos betegségekhez vezethet.
A városokban élőket duplán sújtja az allergia. Nem csupán a parlagfű okoz nekik kellemetlen, sőt időnként veszélyes tüneteket, de ezzel egy időben érvényesülnek a légszennyezés hatásai is.  
Az orvostudomány még nem ismeri azt a módszert, amivel hatékonyan gyógyítani lehetne az allergiát, éppen ezért az egészségünk megóvása érdekében egy egészen más úton kell elindulnunk. A helyzetet azzal javíthatjuk, ha csökkentjük a levegőben lévő parlagfű pollen mennyiségét, vagyis határozottan irtjuk e gyomnövényt.
 
Megelőzés és védekezés
Az ingatlantulajdonosokra fontos feladat hárul. A kertekben nem elég gyéríteni e gyomnövényt, hanem teljesen el kell pusztítani. Szántóföldek esetén a terület használója köteles fellépni a parlagfű ellen. A hatóságok felszólítják a tulajdonost a gyomirtás elvégzésére, de ha ennek nem tesz eleget, akkor megcsinálják helyette. Ilyenkor a tulajdonosnak kell kifizetnie az intézkedés költségeit, és jelentős összegű bírság is vár rá. Ha valaki elhanyagolja az allergiát okozó gyomok elleni védekezést, az komoly környezetszennyezés, ráadásul veszélyezteti embertársai egészségét. 
Nehezebb a dolgunk, mint a legtöbb gyomnövény esetén. Ez az egynyári lágyszárú növény a megbolygatott élőhelyeket, például az utak szélét vagy az építkezéseket kedveli. Ez azonban nem korlátozza az elterjedését, mert a szél szárnyán akár száz kilométernyire is elrepülhet. 
Fontos a megelőzés, vagyis, hogy ne hagyjuk megtelepedni.
Ahol zárt növényzet van, ott nem marad meg. Ha viszont felbukkan, a lehető leghamarabb el kell kezdeni az irtását. Érdekes, hogy ha valaki csekély talajmozgással, ökológiai módszerekkel hasznosítja a termőterületeit, akkor az ilyen helyeken gyakorlatilag alig található parlagfű.
Ha csak néhány példányt találunk, azt egyből húzzuk ki a földből. Vigyázni kell, mert az érintése is okozhat allergiás tüneteket, éppen ezért gyomláláskor viseljünk kesztyűt (ha pedig már virágzik, akkor viseljünk az orrot, szájat elfedő maszkot is). Nem mindenki tudja, hogy e gyomot nem elég kihúzni, hanem meg kell semmisíteni. A halomba rakott parlagfűből ugyanis ömlik a pollen, így ha a kiszedett növényeket nem tüntetjük el, akkor a következő évben újra meg kell ismételnünk a küszködést. Megoldást jelenthet, ha a kigyomlált növényeket egy jól záródó zsákban helyezzük el. Ezt ne adjuk le a zöldhulladékkal együtt, mert az további fertőzéshez vezethet azokon a területeken, ahol felhasználják a szennyezett városi komposztot.
 
Fontos az odafigyelés
A magasból néha helikopter zaja hallatszik, a hatóság ugyanis légi felmérést folytat, hogy beazonosíthassa a parlagfűvel fertőzött területeket. 
Elhanyagolt telkeken előfordulhat, hogy nagy felületet borít be ez a gyomnövény. Érdemes lekaszálni, és ugyanúgy zsákba rakni, mint amikor kézzel húztuk ki a földből. Külterületeken alkalmazzák a vegyszeres irtást is. 
Mindannyiunk közös érdeke, hogy a parlagfű a közterületeken se maradjon meg. A hatóságok határozottan fellépnek e gyomnövény ellen, és gyakran előfordul, hogy a lakosság segítségét kérik. Kerületünkben rengeteg ember önkéntes munkája, odafigyelése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a parlagfű viszonylag kevéssé tud gyökeret verni a Hegyvidéken. Folyamatos odafigyelésre van azonban szükség. Akkor sem dőlhetünk hátra, ha már elvégeztük a nyár elején a gyomirtást. Érdemes egészen az ősz derekáig nyitott szemmel járni, mert bármikor rábukkanhatunk a gyomnövény egy-egy tövére, kisebb telepére. Ha ezeket megsemmisítjük, akkor jobbá, kellemesebbé tehetjük sok pollenallergiában szenvedő ember életét. 

Amennyiben a XII. kerületben parlagfüvet észlel közterületen, kérjük, azt az onkormanyzat@hegyvidek.hu, ha pedig magánterületen, azt a zoldpont@hegyvidek.hu címen jelentse be.
 

Ajánló
Ajánló
Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Szüleink és nagyszüleink tudták, hogy a kertészkedés területén a november igen hasznos hónap....

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Ha környezetbarát tisztítószerekről beszélünk, akkor általában a természetben is előforduló...

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Napjainkban mind többször hallhatunk a hírekben arról, hogy távoli országokban egyre komolyabb...