Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-13

Szomjasak a növényeink: hogyan öntözzünk kánikula idején?

Szomjasak a növényeink: hogyan öntözzünk kánikula idején?

Azzal mindenki tisztában van, hogy az év legforróbb hónapjai során jóval több vizet igényelnek a kertünkben nagy gonddal ápolt különféle növények, mint egyébként. Érdemes elsajátítani a vízellátás mesterfogásait, mert akkor a lehető legjobban kihasználhatjuk az öntözés során felhasznált vizet, és a virágok, a fák, a bokrok, a haszonnövények vagy éppen a gyep nemcsak túléli, de egészségesen vészeli át a tikkasztó kánikula nehéz időszakát.
 
Az elmúlt évek során egyre forróbbak a nyarak. Nehéz lenne tagadni, hogy a globális klímaváltozás elért hozzánk is. Kétségbeesés helyett azonban nézzük meg, mik azok a környezetbarát, ám ugyanakkor hatékony módszerek, amelyekkel akkor is megvédhetjük kertünk növényeit, amikor odakint már elviselhetetlen a hőség. 
 
Aranyat ér a víz
Gyakran hallhatjuk, hogy az idősebbek arra panaszkodnak, hogy „ehhez ők nincsenek hozzászokva”. A változás ugyanis túl gyors volt. Ugyanazok a folyamatok, amik megnehezítik az emberek életét, hasonló gondot okoznak a növényeknek is. 
Mostanában a rövid átmeneti időszakoktól eltekintve folyamatos a kánikula. Még éjszaka is meleg van, így a növények, az állatok és az emberek magas vízveszteségtől szenvednek. Gondoskodniuk kell a megfelelő pótlásról. Ekkor merül fel az a kérdés, hogy az egyes növényeket hogyan és mikor locsoljuk. A különféle fajtáknak ugyanis eltérő a vízigénye, ezért oda kell figyelnünk arra. hogy mennyi folyadékra van szükségük. Érdemes megvizsgálni alattuk a talajt. Intő jel, ha az kiszárad. 
 
Mikor öntözzünk?
Ha a legnagyobb melegben jut víz a növények alá, akkor a nedvesség még az előtt elpárolog, hogy hasznosítani tudnák. Érdemes kora reggel, esetleg hajnalban elvégezni ezt a fontos kerti munkát, mivel a hűvösebb órákban jóval kisebb a párolgás. Jó alternatívát jelent, ha este locsolunk. Mindkét esetben fontos a rendszeresség. Úgy ugyanis egyenletesen kellő mennyiségű vízhez juttathatjuk növényeinket.
Érdemes tájékozódni az egyes fajtákról. Ha valamelyik érzékeny a gombafertőzésre, akkor azt reggel lássuk el vízzel, megakadályozva, hogy elszaporodjanak rajta a kártevők.
A legjobb megoldás az esővíz gyűjtése és felhasználása. Aszályos időszakban azonban erre nincs lehetőség, így vezetékes vizet kell használnunk. Vegyük figyelembe az előző napok időjárását. Ha nagyon meleg van, akkor a megszokottnál gyakrabban vagy több vízzel öntözzünk. Ne feledkezzünk meg arról, mennyire fontos a megfelelő vízmennyiség. Ha valaki túllocsolja a kertjét, akkor a növények rohadásnak indulhatnak. Gyep esetén gondoljunk arra, hogy a melegben a víz esetleg nem éri el a gyökereket. Hőségben nem elegendő benedvesíteni a talaj legfelsőbb rétegét, hanem megpróbálhatjuk mélyebbre is lejuttatni a vizet. 
 
Védjük meg a kertünket!
 
A nagyon erős napsütés komoly veszélyt jelenthet. Ezt azzal küszöbölhetjük ki, hogy árnyékolással vagy a talaj takarásával megakadályozzuk a túlmelegedést. A szerves talajtakaró ráadásul segít megőrizni a földben lévő nedvességet. 
 
A fák árnyékában nem ég ki olyan hamar a fű, nem fonnyadnak el a haszon- és dísznövények. Megnövelhetjük a hűvösebb részeket azzal, hogy árnyékoló hálót vagy valamilyen nagy vászondarabot feszítünk ki a hőségre, fényre érzékeny növényeink fölé. 
 
Az árnyék akkor is segít, amikor gumitömlővel locsolunk. A víz szétfröcskölése helyett inkább árasszuk el a talajt, mert akkor a nedvesség gyorsabban eljut a gyökerekhez, és nem a levelekről párolog el. 
 
A hideg víz is veszélyes lehet. Az elmúlt hetekre jellemző elviselhetetlen forróságban a nem megfelelő hőmérsékletű öntözővíz sokkolhatja a növényeket. Ha túl hideg, akkor az az érzékenyebb fajták pusztulásával járhat.
 
Fontos szempont, hogy ne tegyük nehézzé a saját dolgunkat. A kis méretű kertekben elegendő egy kisebb kannát használni, nagyobb kiterjedésű ingatlanban viszont túl megerőltető lenne így széthordani a vizet. Segíthet a gumitömlő, hosszú távon pedig jó megoldás az öntözőberendezések, szórófejek alkalmazása. 
 
A legfontosabb, hogy figyelmesen és rendszeresen nézzünk körül a kertben. Így ugyanis gyorsan intézkedhetünk, ha felfedezzük a kiszáradást vagy éppen valamilyen fertőzés jeleit. Érdemes tájékozódni. Amikor megtervezzük, hogy ősszel milyen változásokat akarunk a kertben, egy komolyabb öntözőrendszer kialakítása mellett is dönthetünk. 
 
A csepegtető öntözőrendszer például kis intenzitással juttatja ki a vizet a talaj felszíne fölé nem sokkal, vagy közvetlenül a talaj felszínére. Ezzel a módszerrel a felszíni vízfolyásból, illetve párolgásból eredő veszteségek minimálisak. További előnye, hogy kizárólag a növények gyökérzónájában nedvesíti meg a talajt. Idővel, a növények növekedését követve pedig átalakítható, cserélhető.
 

Ajánló
Ajánló
Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Szüleink és nagyszüleink tudták, hogy a kertészkedés területén a november igen hasznos hónap....

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Ha környezetbarát tisztítószerekről beszélünk, akkor általában a természetben is előforduló...

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Napjainkban mind többször hallhatunk a hírekben arról, hogy távoli országokban egyre komolyabb...