Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-25

Az ősz kapujában: teendők a kertben

Az ősz kapujában: teendők a kertben

Szeptember elején érdemes átgondolni, milyen lényeges feladatok várnak ránk a házunk kertjében, ha azt akarjuk, hogy közvetlen természetes környezetünk zökkenőmentesen élhesse át a hűvösebb időszak kezdetét. Akad majd tennivalónk a zöldségeskertben, a virágokkal, de éppenséggel a pázsittal is. A kerti munka ősszel is kellemes kikapcsolódást és aktív pihenést jelenthet.
 
A szeptemberi kerti munkákat kezdjük azzal, hogy alaposan körülnézünk a házunk körül. Ellenőrizzük, mit kell rendbe hoznunk a forró nyár után, majd gondoljuk át, milyen változásokat akarunk a közeli jövőben. Most kell ugyanis elvégeznünk mindazokat a munkákat – például a talaj előkészítését –, amelyek garantálják, hogy a következő esztendőben is szép legyen a kertünk. Ne tévesszen meg minket, hogy gyakran meglepően meleg van. A hidegebb időjárás előbb vagy utóbb (akár egyik napról a másikra) beköszönt, és megjönnek az őszi esők is. Készüljünk fel rájuk időben.
 
Fontos a rendcsinálás
Szeptemberi kerti aktivitásunkat kezdjük a rendteremtéssel. Tisztítsuk meg azokat a szerszámokat, amiket már nem használunk, és tegyük el őket. Gyűjtsük össze a lehullott faleveleket, a letört ágakat. Ezeket újra tudjuk hasznosítani, például jó minőségű komposztot készíthetünk belőlük. (De figyeljünk arra, hogy kártevőkkel szennyezett lombot, zöldhulladékot inkább zsákoljunk be, és vitessük el.) Ne feledkezzünk meg a gyomirtásról sem. Ha időben megszabadulunk ezektől a kellemetlen növényektől, akkor azzal sok idegességet és derékfájást spórolhatunk meg magunknak. Kapálással és gereblyézéssel nemcsak rendezettebbé tehetjük kertünk megjelenését, de frissíthetjük is a talajt. Ha forró és hosszú volt a nyár, akkor komoly veszélyt jelenthetnek a különféle kártevő rovarok, például a levéltetű. Amennyiben a fertőzés nyomára bukkanunk, permetezéssel távolítsuk el azt. Akkor is határozottan lépjünk fel, ha peronoszpóra vagy fekete foltos gombásodás ütné fel a fejét.
Az egynyári növényeinktől ilyenkor érdemes búcsút venni. Többségük már nem virágzik, és gondot jelenthet, ha megjelennek rajtuk a különféle kártevők és betegségek. Ha ennek nyomát látjuk, a fertőzött növényeket semmiképpen se tegyük a komposztálóba!
Ellenőrizzük a sövényt, a díszcserjéket, a különféle díszfákat és örökzöldeket. Sokan szeptemberben telepítenek új sövényt.
Ne feledkezzünk meg a szőlő és a nyáron virágzó bokrok megmetszéséről sem. Fontos munka a termőtalaj feljavítása és a talaj takarása is. Ez utóbbit például a rózsa fogja meghálálni. Sok kert igazi ékessége a gyep. Szeptember végén többször is megnyírhatjuk, hogy megerősödjön és szebb legyen. Ezzel a gyomok ellen is hatékonyan felléphetünk.
 
Lassan ideje a szüretnek
Ilyenkor érik például az alma, a szilva és a körte. Ne hagyjuk a termést a fán, takarítsuk be, és amit nem eszünk meg, azt dolgozzuk fel például befőttnek. A romlott gyümölcsöt a komposztba rakhatjuk, így az sem megy kárba. Ellenőrizzük sárgarépaágyásainkat, szedjük ki a termést, és tegyük el télire. Előfordulhat, hogy érett paradicsomra, paprikára, káposztára vagy éppen padlizsánra, spenótra és sóskára is bukkanunk. Mindent gondosan szedjünk le. Az őszi étkezésekre a friss szőlő teszi fel a koronát. Ha van saját csemegeszőlőnk, akkor az most kerülhet az asztalunkra.
A napraforgónk termését mi is megehetjük, de átengedhetjük az énekesmadaraknak, amelyeknek a napraforgómag az egyik kedvenc eledele. Vannak gazdák, akik szeptemberben hálóval kötik be a napraforgók tányérját, megakadályozva ezzel, hogy a madarak most egyék meg. Ezzel jót cselekszünk, mert így az értékes táplálék megmarad nekik télire. 
Egyre többen ültetnek káposztát, burgonyát és édesburgonyát. Ellenőrizzük, hogy beértek-e, és ha igen, kezdjük meg az őszi betakarítást. Ugyanez igaz a tökre, a karalábéra, a póréhagymára és a zellerre. A hónap vége fele begyűjthetjük a petrezselymet és a karfiolt. Gondot jelenthet, ha váratlanul szakadni kezd az eső. Sok termés ugyanis nagyon nem szereti, ha elázik, könnyen rothadásnak indul, illetve előfordulhat, hogy gombafertőzés jelenik meg rajta. Ha a meteorológusok azt mondják, hogy komoly esők várhatók, a betakarítást még érdemes az előtt elvégezni.
 
Gondoljunk a következő évre is!
Fontos őszi munka a következő idény növényeinek az elültetése. Kezdjük a tavasszal nyíló növények hagymáival. Jöhet a zöldsaláta, a fokhagyma, a különféle évelőnövények és esetleg a vadvirágok. Ha kellő időben a talajba helyezzük a nárcisz, a jácint vagy a tulipán hagymáit, akkor azok még az ősz folyamán erős gyökérzetet fejleszthetnek ki.
A betakarítás megkezdése előtt gondoljuk át, hogyan és hol fogjuk tárolni a termést. Nemcsak jelentős pénzösszeget takaríthatunk meg azzal, ha saját magunk termelünk zöldséget és gyümölcsöt, de így messzemenően gondoskodhatunk arról is, hogy egészséges ételek kerüljenek a család asztalára.
Amit nem eszünk meg, az belekerülhet a komposztba. A saját komposzt sokat javíthat a talaj minőségén, ráadásul csökkentheti a háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét. A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta működteti az ingyenes komposztálóosztási programját, ennek időpontjáról és feltételeiről a szakirodán tájékozódhat.
A legfontosabb szabály az őszi munkákkal kapcsolatban, hogy nem egyszerre kell mindet elvégezni. Ha ügyesen osztjuk be a feladatokat, akkor az ezekkel járó erőfeszítés nem tehernek tűnik, hanem a testünket és a lelkünket egyaránt felfrissítő hasznos kikapcsolódásnak, aktív pihenésnek.
 

Ajánló
Ajánló
Hulladékmentes hajmosás

Hulladékmentes hajmosás

Akiknek fontos környezetünk védelme, szívesen elköteleződnek olyan megoldások mellett, amelyekkel...

Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Legyünk mi is jó gazdák! – kerti munkák novemberben

Szüleink és nagyszüleink tudták, hogy a kertészkedés területén a november igen hasznos hónap....

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Ha környezetbarát tisztítószerekről beszélünk, akkor általában a természetben is előforduló...